vrijdag 11 januari 2019

We maken de balans op.


We maken de balans op na 6 maanden op reis.

We zijn inmiddels 6 maanden aan ons nieuwe leven begonnen. 6 MAANDEN. Gek genoeg hebben we echter nog echt niet het gevoel dat het zolang al is. We hebben al zat meegemaakt, gezien, gezeild, gemotord, geluierd, gewacht, boodschappen gehaald, water gezocht, wind en geen wind gehad. Toch voelt het niet als 6 maanden. Is het wat we er van verwachte of is het toch anders, want komen verwachtingen altijd wel uit die je van te voren hebt verwacht. Het antwoord is nee. Het is allemaal anders dan van te voren bedacht. We dachten al veel verder te zijn in de Middellandse Zee. We hadden meer idyllische plekken bedacht, maar we hebben dingen onderweg meegemaakt die je  van te voren niet kan bedenken. Dat heet reizen, het duurt even voordat je de planningen van Nederland achter je kan laten en het leven binnen kan laten komen zoals het komt. Vooraf zijn we al gewaarschuwd dat het reizen 3 tot 6 maanden moet indalen. Dat is bij ons ongeveer na 5 maanden ingedaald. Al het hectische, planningen, doelen, verwachtingen, afspraken, komen niet meer voor in onze agenda. Al waren de agenda bladzijde al praktisch leeg in Nederland nu zijn ze compleet Blanco. We schrijven nu in het verleden in de agenda, daar waar we geweest zijn, en aantekeningen die we hebben meegemaakt. Zeker ook om bij te houden welke dag het is, want ook dat is niet belangrijk meer. Het is gewoon een nieuwe dag en een naam aan die dag toeschrijven is niet zo belangrijk meer. Onze boot is nu gewoon een huis, dat geregeld verplaatst, een week thuis zitten en bank hangen is ook prima. We maken ons veel meer druk om de eerste levens behoeftes, dan om afspraken, regelen, organiseren. Het gekke is, dat we daar ook best soms druk mee kunnen zijn. Alles kost meer tijd en moeite, uitzoeken, ontdekken en aanpassen aan een nieuw land, stad, anker plek. Tijd om de balans op te maken.

Wat viel er tegen tijdens onze reis tot nu toe.

Frankrijk, Portugal, en de kust Spanje aan de middellandse zee kant. Frankrijk vonden we de kust lijn niet echt aantrekkelijk, maar zeker de prijzen van levens middelen lagen erg hoog. Dat sloeg al direct een deuk in ons budget. Portugal was niet echt een vriendelijk land, de kust ook niet echt aantrekkelijk. Laten we het zeker niet over de taal hebben, niet te begrijpen of te verstaan. Men is ook niet echt behulpzaam het je te laten begrijpen. Spanje aan de Middellandse zee kant, weinig schuil plekken, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, vooral in de niet toeristische gedeeltes. Malaga, was een fijne plek om rustig te liggen kerst te vieren. Oud en nieuw word hier niet echt gevierd, men eet bij elke klokslag een druif en dat is het begin van nieuw jaar. Drie koningen word wel groots gevierd, optochten met praalwagen en de 3 koningen groots onthaald. Er word veel snoep gestrooid, een echt kinderfeest en heeft iets weg van sinterklaas, want de kinderen krijgen cadeaus.

Wat viel er MEE

We waren erg verrast door de Spaanse ria´s. Dat was exact wat we voor ogen hadden. Baaitjes met strandjes, overal heerlijk ankeren.


Mooie natuur waar je uren kan rond lopen. We hebben zoveel mogelijk de drukke steden vermeden, en hebben plekken aan gedaan, waar we erg blij van worden. Witte strandjes, blauw water, vrolijke Spanjaarden, idyllische straatjes, en de hele fijne supermarkt Gadis, goedkoper dan de lidl en bezorgen ook nog gratis zelf naar de dinghy. Als we het over doen, zullen we daar zeker langer blijven, voor ons lag de winter om de hoek, het kan daar erg koud worden en sneeuwen. Al die camper plaatsen gratis, is een mooie combi, de zeiler en familie die mee reis van plek naar plek. Faro vinden we ook een fijne plek, we hebben er rustig geankerd en de zelfvoorzienende eilandjes waren fascinerend. 

Pech

De storm tijdens de overtocht golf van Biskaye. Daar hou ik de rest van mijn leven herinneringen aan, een litteken boven mijn oog en op mijn neus, Martijn aan zijn been. Dat was echt het angstige wat we hebben mee gemaakt tot nu toe. Toch weten we dat we het samen aan kunnen aan boord.  De ankerlier die het begeeft, gescheurde zeilen, dinghy die verdwijnt, wind molen die niet meer werkt, en de eindeloze story generator die het nog steeds niet doet.

Geluk.

Buiten dat we samen het gelukkig hebben en we na zoveel tijd het nog steeds fijn hebben met z´n 2en aan boord, zijn er ook fijne geluk momentjes die op ons pad komen. De voorraad spullen aan boord. Veel spullen gekregen van Frans onze buurman in Middelharnis (Ned) Hij zegt altijd er is geen betere raad dan voorraad, en dat is gebleken, een schroefje hier en een draadje daar. Altijd wel iets in een potje te vinden waar we dingen mee kunnen repareren. Dan zeggen we tegen elkaar “we hebben weer een Fransie”. Dolfijnen naast de boot, blijft een echt bijzonder moment. Met medezeilers spullen uitwisselen, boeken, pilots, films ervaringen. Zo hebben we uch digitale pilots (boeken met informatie over anker plekken, havens) gekregen. Wij weer films op harde schijven gezet. Tijdschriften uit gewisseld, heerlijk even Nederlands bij blijven. We hebben 15.000 e-raider boeken op de schijf staan. Het vinden van water om de tank mee te vullen. Familie die op bezoek komt, een fijne anker plek, zeilers ontmoeten, boodschappen weer aan boord te hebben gesleept. Van een buurman een oude dinghy krijgen en alles eraf kan schroeven zodat we veel reserve onderdelen hebben en ook nog eens wieltjes hebben voor onder onze dinghy zodat we hem het strand of een oprit op kunnen trekken.


Met mede zeilers borrelen en hun verhalen aanhoren. Drinkwater scoren. En zo kan ik nog uren doorgaan. Het zit nu in de kleine dingen.

Gekke dingen die we hebben meegenomen en toch gebruikt worden.

Onze badjassen, heerlijk s ´morgens buiten een bakkie koffie met de badjas aan, zo huiselijk. Mijn pantoffel sokken, sokken met een dikke zachte binnen voering, s ´avonds word het behoorlijk koud en zeker binnen, de vloer voelt aan als een ijsblok dan lekker de sokken aan en warme voeten. Rechaud om iets warm te houden, sausjes, eten, e.d. Kinderzwembadje, als het erg warm is, lekker een laagje zeewater en de voetjes koelen. Calvé pindasaus emmers van 10 liter met deksel, om een wasje in te wassen. Bloempot met aardbei plantjes, ze groeien nog niet hard, maar wie weet van de zomer. Amuse lepels, lekker bij de borrel hapjes op maken, maakt het toch een stukje luxer. Stapels chinees bakjes, daar gaat werkelijk van alles in, aan gebroken pakken pasta, rijst, vleeswaren, kaas, schroefjes, makkelijk stapelbaar en zichtbaar wat erin zit. 15 blokken oude kaas, en ja het blijft goed, we trakteren ons 1 keer per maand een blok te pakken, en daar genieten we erg van. Een echte aanrader voor de komende vertrekkers. Inpakken in folie, dan vacuüm laten verpakken en het blijft perfect.

Financiën.

Die vallen ons tegen. We hadden gehoopt met €1000 per maand uit te komen. We zitten nu op een bedrag van €8618,80. Dat is alleen ons leef geld. Voor onderhoud hebben we een apart potje. Dat is toch €2618,80 boven budget. We hebben vaker moeten tanken dan gehoopt, Na de Spaanse ria’s hebben we veel op de motor moeten doen omdat er geen of verkeerde wind stond, en er weinig plekken zijn om het anker uit te gooien. We hebben vaker in havens gelegen dan we hadden gehoopt. Waren we na 3 maanden onderweg nog zo trots te zeggen dat we nog maar 1 haven hadden aangedaan, nu zijn er al meerdere bij gekomen.


Meestal om te wachten op spullen, dinghy, anker. Nu weten we dat we moeten wachten een haven in te duiken als we een mailtje hebben ontvangen dat iets er is. Op tijd leveren kennen ze hier niet. 72 uur is hier ruim 8 dagen. We lagen 2 keer 4 dagen langer in een haven te wachten op ons bestelde spullen. De havens met kerst heeft heel lief onze visite betaald, net als hun deel in eten. Er gaat ook veel geld naar eten, drinken. Nu houden we van lekker eten en we hebben de tijd om alles zelf te maken, geen zakjes, pakjes, alle sausjes, soepen maken we zelf, dat zou goedkoper moeten zijn dachten we. Eten is toch wel een ding waar we elke keer weer naar uitkijken. Met mede zeilers is dat vaak het gesprek van de dag, eten en hoe haal je het aan boord. We hopen dat het veranderd als we op de middellandse zee zitten, veel meer anker plekken, korte afstanden te zeilen van en naar een nieuwe plek, blijven liggen als er geen wind is. Misschien ergens een baantje zoeken, Martijn is al bezig om wat bedrijven aan te schrijven, om weer te gaan vliegen. De spaarrekening optoppen, want stoppen willen we nog niet.

Internet.

Dat blijkt toch belangrijker dan ik dacht. Martijn zou zelfs lopend naar Nederland gaan als hij het niet meer zou hebben. Niet alleen het weer bekijken maar ook Facebook, whats-up wat we eigenlijk niet veel gebruiken, we bellen meer dan tikken van een bericht. Kan er in korte tijd veel meer gezegd worden. Ik mis het met het online zetten van mijn blog, vooral de foto’s vragen veel van het internet. Dus we zijn Wi-Fi afhankelijk geworden. Ik kom er niet meer onderuit, in deze digitale wereld. Ook bekijken we veel sites voor goede anker plekken waar medezeilers al ervaring mee hebben opgedaan. Chat groepjes van Nederlandse boten die ook onderweg zijn, verdeeld over de wereld. Blog lezen van andere schrijvers. We kopen nu dus losse kaartjes voor internet, wat alleen in Vodafone winkels kan, zo is er dus weer een uitdaging bijgekomen het vinden van die winkels. Waar we dan ook weer internet voor nodig hebben.

Water

We gebruiken weinig water en doen met onze tank 450 liter ruim een maand. Tanden poetsen kan precies met een bekertje water, douchen gaat in 2 minuten en 1x per week, de rest van de dagen met wegwerp was handjes. Afwassen ongeveer eens in de 2 dagen, precies voor 1 teiltje water. Water drinken doen we uit flessen water. 8 liter voor €0,97 cent. Water is best een uitdaging, als je voor anker ligt. Als je met de dinghy naar een haven kan varen, nemen we alle flessen mee, die vullen we op de steiger en weer aan boord, gaat het in de water tank. Ongeveer 50 liter per keer. Als we in de haven liggen, kan de tank gevuld worden met de water slang en dan vullen we ook gelijk de flessen voor reserve.   

Een half jaar op pad, we hebben op eigen kiel de middellandse Zee bereikt, we kijken er erg naar uit als de dagen weer langer gaan worden, de zon langer gaat schijnen, de eilanden die op ons liggen te wachten, de temperatuur die gaat stijgen, zwemmen, snorkelen, vis vangen. Nieuwe mensen ontmoeten, want er zijn genoeg zeilers daar. Ons nieuwe leven bevalt ons prima, geen moeten meer maar mogen. Leven met wat je hebt. We gaan nog even door. Op naar nieuwe avonturen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten