zaterdag 24 juni 2017

Het water uit of toch niet?
In het weekend krijgen we te horen dat we dinsdag een poging kunnen doen om uit het water te gaan. Dat gaat ineens heel snel en de spanning stijgt. We regelen iemand die de huiddikte kan uitvoeren en een lasser en ook nog een straal bedrijf. We melden dat het misschien mis kan gaan, maar als we eruit zijn, moet het allemaal wel zo snel mogelijk in gang gezet worden. Romme gaat ook mee om te helpen alle verstaging los te maken ( het zijn er maar 24) We halen zoveel mogelijk lijnen weg en zorgen ervoor dat als het lukt de masten er zo snel mogelijk af kunnen. Dan varen we naar de steiger naast de kraan. We halen 2 verstagingen los zodat de evenaar er gemakkelijk tussen past.  Martijn is ervan overtuigd dat het gaat lukken. We hebben al zoveel uit de boot gehaald dat we 11 centimeter boven de waterlijn liggen. Iedereen om ons heen is ervan overtuigd dat het niet gaat lukken. Ik weet het niet, ik hoop alleen maar. 
De evenaar hangt nu boven ons schip en de banden worden onder het schip door gehaald klaar om te liften. Tergend langzaam gaat het millimeter voor millimeter omhoog. Dan staan de banden strak en komt de boot erin te hangen, langzaam gaat die stukjes, hele kleine stukjes omhoog. Pff ik vind het spannend, de banden beginnen te kraken maar de boot komt omhoog. Ik denk woow het lukt, als de boot toch in de banden hangt kan de kraan hem toch hebben? Uit de kraan word geroepen “ik zit op 21 ton”, ik word een soort van heel blij, het gaat lukken, de boot gaat het droge op. Dan word in een klap mijn enthousiasme weer tot het min punt gebracht. Ben nooit goed geweest in natuurkunde en scheikunde, maar het blijkt dus dat als de boot nog het water raakt er nog een drijfvermogen is. Huh? Ze hangt toch al helemaal in die banden? Na nog eens 10 centimeter is het gewicht al naar ruim 23 ton, dat is bijna het maximale van de kraan. De kiel is nog niet eens zichtbaar, nog een klein stukje en dan zit de kraan echt aan z’n max. Toch proberen ze nog voor ons, blijkbaar is de teleurstelling van ons af te lezen! Na amper een centimeter hoger uit het water gaat de kraan zijn limiet overschrijden en is het echt einde oefening. Twee minuten later liggen we weer geheel in het wateren en zijn we een illusie armer. Aan boord zitten we verslagen een biertje te drinken. Het moet even bezinken, want wat gaan we nu doen?                                     You tube filmpje.

De werf komt nog met een optie en dat is een mobiele kraan huren, die is te huur voor 1 dag. Rond de 3.000 euro. Er is eventueel nog een 2de boot die er ook bij Offerhaus uit wilt. Dat is best een aanzienlijk bedrag en we moeten er ook weer in. Toch willen we het liefst hier op de werf eruit. 1: het is gezellig, 2: het is een half uur rijden en 3: we mogen en kunnen hier veel zelf doen zodat we niet veel klussen hoeven uit te besteden. We hebben inmiddels diverse werven gebeld en haast nergens mogen/ kunnen we alles zelf doen. Stel dat we nog 2 of 3 boten kunnen vinden die er ook in Middelharnis eruit willen, dan kunnen we met 4 a 5 boten die dag eruit en de kosten delen. We zijn het nog druk aan het uit zoeken, en moeten nog even roeien met de riemen die we hebben en afwachten.
Wil je er ook uit in Middelharnis en op de werf Offerhaus liggen? Laat het weten en dan kunnen we een gezamenlijk plan en data bekijken. Reageren kan op facebook een werkelijkheidsdroom of op ons blog www.eenwerkelijkheidsdroom.blogspot.nl

 
Nog een lichtpuntje waar we dan door alle teleurstelling enorm van hebben kunnen genieten, Vaderdag aan boord op het haringvliet lekker voor anker. Met alle drie de kinderen en Romme met hond Tyler. Gezellig op het dek met hapjes en drankjes. Dat was een aangename bijkomstigheid, zeker met die temperaturen van die dag. Dat had als we op de kant hadden gelegen niet gelukt. Toch een positief afronding.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten